Az Oud minden orientális, keleti parfüm alapanyaga

Az Oud, mely más néven folyékony arany

Az Oud mint alapanyag

Az oud, mely más néven folyékony aranyként is ismert, garantáltan elkápráztatja a parfümipar szakértőit és vásárlóit. Évezredek óta népszerű alapanyag, és az egyik legdrágább, leginkább luxuscikknek számító összetevő a parfümökben.

Az oud eredete
Indiából, Délkelet-Ázsiából származtatják, az agar fa tulajdonképpen gyantája, mely sötét és nagyon illatos. A közép-keleti arab országokban oud, Kínában agar-fa, Indiában aloes-fa néven is ismerik. Azáltal jön létre, hogy a fa védekezik egy gombafajta ellen, ennek során termeli ezt a gyantát. Maga a folyamat rendkívül ritka, ezért ilyen értékes ez az anyag.

A Közel-Keleten örvend a legnagyobb népszerűségnek, itt a legkelendőbbek a füstös, fűszeres, domináns illatok. Elsőként a Montale Parfum márkából ismerhetjük. Alapítója, Pierre Montale sok éven át a szaúdi királyi családnak – királyoknak, királynőknek, hercegeknek és hercegnőknek – készített parfümöket. Ezek fő alapanyagát a Nyugaton kevéssé ismert agarfa olaj vagy oud képezi.

Az értékes oud-olaj
Az agarfa-olaj vagy ismertebb nevén oud évszázadokon keresztül a keleti nemesség titka volt. Délkelet-Ázsiában terem, de a legjobb minőségű az indiai Asszám tartományból érkezik. Az oud gyakorlatilag az Aquialara fa hihetetlenül értékes gyantája. Ami miatt értéke az aranyénak másfélszerese, hogy a fának legalább 50 évesnek kell lennie, és a roppant gazdag, sötét színű olajat ezer éve alkalmazott, titkos folyamaton keresztül nyerik ki.

„Az istenek fája”
Az esszenciális oud-olajnak kulturális és vallási jelentősége is van, sőt, már az ősidőkben is volt. Gazdag, misztikus aromája gyakran jelenik meg spirituális szertartásokon, meditációkon, hogy megtisztítsa a testet és a lelket.

Milyen az illata?
Az oud illata… mennyei! Meleg, kifinomult illatába egy kis édes aroma keveredik, balzsamos és fás jegyekkel gazdagítva. A Keleten már régóta ismert és közkedvelt összetevő az utóbbi években lett igencsak népszerű a nyugati világ parfümiparában is.

Az olaj illata kámforos, füstös, fás, földes, dohányos – ördögien komplex és vonzó. Az oud illata elsőre talán különösnek hat a tapasztalatlan orr számára, azonban varázslatos tulajdonsága az, hogy minél tovább viseljük, annál gazdagabbnak és ellenállhatatlanabbnak hat.

Az oud parfüm-olaj hatása hipnotikus: nem véletlen, hogy századokon keresztül a keleti királyi családok kiváltsága volt a használata. Pszichoaktív anyag, melyet a buddhista gyakorlók is gyakran használnak meditációik során, ugyanis eltávolítja a kimerültséget, frissíti a testet és a tudatot, elűzi a negatív energiákat és felkelti a belső erőt. Gyakran említik a neurózisok, és egyéb idegi alapú rendellenességek legjobb ellenszereként.

Az Oud, mely más néven folyékony arany
Az Oud, mely más néven folyékony arany

Az Agarfa agarwood
Más néven Oudh, Oud, Ud, Aloeholz, Aloefa, Adlerholz (Aquilaria agallocha) illóolaj – használják Ázsiában, mint fertőtlenítő, tisztító a rituális szertartásokhoz. Olfaktív leírás: balzsamos, fűszeres, fás, állatias. Csak pár éve hogy egyre népszerűbb, először a niche parfümökben találkoztunk vele, de „ma már a populáris, designer parfümök körében is egyre több az oud fantázianévvel megjelölt parfüm. Indiából, Délkelet-Ázsiából származtatják, az agar fa tulajdonképpen egyfajta penész által képzett gyantája, mely sötét és nagyon illatos. Hihetetlenül drága, gyakran folyékony aranyként is emlegetik.

Az oud olajat tartalmazó értékes parfümök mindemellett valódi szerelmi „bájitalok”: a keletiek szerint igazi afrodiziákumként, vágyfokozóként hatnak. Nem csoda, hogy hihetetlen becsben tartják őket.

2020 szeptember hónaptól, az Olcsó Parfüm Shop és a Parfüm Neked Webshop termékpalettáján is megtalálhatjátok a Dubai Parfüm család illatait, ami jellegzetességeiben tartalmazza mindazokat a tulajdonságokat, ami a fentiekben az Oud és az agarfa vonatkozásában olvashattatok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük